Stamboek

Onze Exmoorpony's staan geregistreerd in ons stamboek, dat jaarlijks wordt geactualiseerd. Hierdoor kunnen we de onderlinge verwantschap bepalen. Dat is belangrijk bij de samenstelling van nieuwe harems. Inmiddels is meer dan 95% van de in Nederland en Vlaanderen voorkomende Exmoorpony's geregistreerd in het stamboek (zo'n 250 dieren). Het doel van het stamboek is tweeledig: enerzijds dient het om de genetische diversiteit binnen zo groot mogelijk te houden, anderzijds willen we er zeker van zijn dat alleen zuivere Exmoorpony's deelnemen aan de fok. Wij roepen eigenaren van zuivere Exmoorpony's op om deel te nemen aan het Samenwerkingsverband Exmoorpony, zodat ook hun pony's bijdragen aan de instandhouding van deze unieke soort. Om in het stamboek te kunnen komen moet van de vader en moeder bekend zijn dat deze zuivere Exmoorpony's zijn. Dat betekent dat ze eveneens in het stamboek zijn opgenomen, of in het stamboek van de Exmoor Pony Society of de Deutsche Verein Exmoor Pony.

Voordat een Exmoorpony in het stamboek wordt opgenomen wordt deze geïnspecteerd. Daarbij wordt er niet gekeurd volgens strakke fokdoelen, zoals op een honden- of geitenkeuring. Onze selectiecriteria sluiten juist aan op de natuurlijke selectie. Zo sluiten we Exmoorpony's met staart- en maneneczeem uit voor het stamboek, evenals Exmoors met gebitsafwijkingen of slechte hoeven. Dat is nodig omdat wilde dieren, die generaties lang in gevangenschap worden gefokt, uiteindelijk worden gedomesticeerd. Dit komt doordat er in gevangenschap op andere eigenschappen wordt geselecteerd dan in de natuur. Zo hebben minder schuwe dieren in de natuur minder overlevingskansen, terwijl ze in gevangenschap veelal worden gekozen voor de fok. Ook doordat 'onze' Exmoorpony's in natuurterreinen worden gehouden, vindt er nog steeds natuurlijke selectie plaats.

De stamboeken tonen de toen levende exmoorpony's van het stamboek (alleen leden, donateurs, sponsors en vrijwilligers):

Exmoorpony Stamboek 2009 juni.xls
Exmoorpony Stamboek 2010 november.xls
Exmoorpony Stamboek 2012 april.xls
Exmoorpony Stamboek 2015 december.xls
Exmoorpony Stamboek 2017.xls

Poelen.nu
Poelen zijn belangrijk als leefgebied van o.a. kikkers, salamanders, libellen en waterplanten. Aanleg en goed onderhoud van poelen is dus belangrijk om deze soorten te behouden. Maar hoe leg je een goede poel aan? En wanneer en hoe voer je vervolgens het beheer uit? Deze website laat zien hoe je daarbij te werk gaat.
Walburg Schilderwerken
Zoekt u een kwalitatief goede, betrouwbare schilder in Almere/Amsterdam?

Walburg Schilderwerken staat voor u klaar. Wij zijn betrouwbaar, snel en zitten al meer dan 25 jaar in het vak. Wij zijn gevestigd in Almere en werken ook in de regio Amsterdam.

U wilt toch ook dat uw bedrijfspand of woning netjes en vakkundig geschilderd wordt? Ga daarom snel naar contact en vul het formulier in om een afspraak te maken.

Los Platanos
Los Platanos is de naam van een villa in de stad Almuñecar aan de Spaanse Costa del Sol

Double U Blues
Double U Blues is een 4 man sterke Wageningse blues band.
De band speelt covers van bluesartiesten als: Red Devils, Johnny Dyer, the Kingsnakes, Sonny Boy Williamson, Stevie Ray Vaughan, Radio Kings, John Lee Hooker en Guy Forsyth.
Double U Blues bestaat uit: Raimondo Otten (zang, bluesharp), Serge Evers (gitaar), Frans van de Goot (bas), Ton van de Weerd (drums)
Daarnaast hebben we onze eigen geluidstechnicus: Jos van Doren

Samenwerkingsverband Exmoorpony
De Nederlandse Exmoorpony eigenaren hebben het Samenwerkingsverband Exmoorpony opgericht om een bijdrage te leveren aan het wereldwijde behoud van dit wilde paard.

Stichting Natuurbeheer Brongebied Aalsbeek
Stichting Natuurbeheer Brongebied Aalsbeek is in 2007 opgericht met het doel om de hoge natuurwaarden in het brongebied van de Aalsbeek bij Belfeld en Tegelen weer terug te krijgen.

Hotel & Eetcafé De Herberg
Hotel & Eetcafé De Herberg ligt op steenworp afstand van Valkenburg en kenmerkt zich door de gezellige sfeer en gastvrijheid. In het hotel is een eetcafé aanwezig waar u kunt genieten van diverse gerechten voor zowel lunch als diner. Ontspannen genieten van een hapje en een drankje is mogelijk in de lounge van het hotel (inclusief draadloos internet en tv). Het ruime terras biedt plaats aan zo’n 80 personen met een prachtig uitzicht over De Geulvallei.

Nancy Albers fotografie
Nancy Albers fotografie verzorgt bruidsfotografie in Wageningen en omgeving.

Mike Lubberts - SPORTMASSEUR
Mike Lubberts, Wageningen, sportmassage, ontspanningsmassage, LID NGS

Bluesroute Wageningen
Wagenings bluesfestival Live Blues: 3e weekend van januari